Uzaklardan Sihirli Bir Ulke | Guney Kore,Seul


Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba !

Avrupa turlarimi tamamen bitirmeden kendimi cok uzaklarda buldum.Hicbir Avrupa ulkesine benzemeyen ,icinde sihir barindiran  cok farkli bir sehirdeyim;Guney Kore, Seul.



Her seyden once tamamen farkli bir kultur icerisinde hissediyorsunuz kendinizi.Buraya gelmeden once bu ulke hakkinda fazla bir bilgim yoktu,cok da arastirmamistim acikcasi.
Kultururunun bu kadar zengin ve Avrupa ulkelerinden daha fazla gelismis oldugununu sokaklarinda gezinirken hayret ederek goruyorsunuz.
Son derece modern binalar arasinda dolasirken  karsiniza  buyuk Gyeongbokgung sarayinin surlari cikiyor ve sarayin ihtisamli binasini goruyorsunuz.Etrafinda geleneksel kiyafetler icerisinde halk ile karsilasabiliyor ve bir anda yuzyillarda yolculuk yapabiliyorsunuz.


Kahveyi ve pastaneleri seviyorsaniz buradan hic ayrilmak istemeyeceksiniz.Her mahallede  ve her kose de modern bir kafeye ,pastaneye girmemek icin kendinizi zor tutuyorsunuz.Gordugum pastalar ve kahve cesitliligi o kadar modern mekanlarda sunuluyor ki saskinligim bir kez daha artiyor.Kendimi Kuzey Avrupa ulkelerinde zannediyorum bir an!






Avrupa'dan farkli olarak sayisiz buyuk cok katli alisveris ve is merkezleri sehrin cok yerinde mevcut.


Lotte Mall Sky Towers olarak gecen is ve alis veris merkezi olan mekan benim favori mekanlarimdan biri oldu.Yemek katlarinda her turlu mutfagi bulmaniz mumkun.Zaten iki tane kat yemek alani olarak hizmet veriyor ve birbirinden guzel restoranlar mevcut.



Birbirinden farkli orjinal yerli Kore markalarinin disinda Avrupa 'nin onde gelen markalarini da bulabiliyorsunuz.

Sky Towers'da 121.kata kadar dunyanin en hizli asansoru ile gokyuzune cikabiliyorsunuz ve en ust katta bulunan cam zeminde  yuruyup tum Kore'yi tepeden izleyebiliyorsunuz.Bu odullu asansore giderken  genel seramoni de cok basarili .Asansorun icinde ise tamamen kabini kaplayan ekranlarla yukariya cikana kadar size Kore'den gorseller sunuyorlar ve yaklasik 5 dk da yukariya ulasiyorsunuz.

En hizli asansore giderken tavanda gorulen elektronik suslemeler.



Ulasim  kolay Seul'de.Metro agi oldukca gelismis ve cok konforlu.
Koltuklar isitmali ve koridor Paris metrosuna kiyasla oldukca genis.(nufus sayisi dusunulecek olursa  genis olmali zaten.)Ancak metrolarda en cok dikkat edilmesi gereken sey; is saatlerinde binmemek!
Kalabaliktan da fazla bir yogunluk var.Ineceiniz duraga geldiginizde insan yogunlugundan inemeyebilirsiniz!Gunun diger saatlerinde ise cok kullanisli bir secim metro.Metro agini cozmek icin isterseniz bir  haritalari kullanabilirsiniz ya da telefonunuza aplikasyon yukleyebilirsiniz.Bu yontem oldukca pratik.
Makinalardan gunluk bilet alabiliyorsunuz.
Tum makinalar ingilizce secenekleri ile karsinizda o yuzden sikinti yasamiyorsunuz.





Taksiler de oldukca yaygin ,istediginiz anda yolda durup gecen taksiyi durdurma luksune sahipsiniz.(Paris'te bu mumkun degil.) \en guzeli de fiyatlarin oldukca uygun olmasi.
Burada fazlaca hava kirliligi oldugu icin kimsenin ozel arac tercih etmemesini istiyorlar ve  hukumet tarafindan toplu tasima araclarina yonlendirme kampanyasi cercevesinde taksiler de dusuk fiyatlarla calisiyorlar.Taksilerde  karsilastigimiz en buyuk sorun ise bindigimiz arabalarda hicbir soforun  ingilizce konusamamasiydi.Burada gideceginiz yere ulasmak  icin Korece bir seyler soylemeniz ya da telefondan resimlerle anlatmaniz gerekiyor.

Ulasimdan sonra biraz da alisveris sokaklarindan bahsetmek istiyorum.

Seul ortasindan gecen Han nehiriyle iki bolume ayriliyor.Guneyinde yer alan gokdelenlerle ve kafelerle cevrili bir cok markanin bir arada bulundugu cok meshur ve buyuk bir cadde olan Gangam'dan baslayalim.



Gangam  ,Seul'de bulunan luks semtlerden ilki.
Kozmetik markalarinin yogunlukta oldugu magazalar yan yana dizili.Kozmetik Seul 'de en onemli alan.Her turlu maskeyi kremleri,makyaj malzemelerini ham maddesi dogal urunlerden olusan markalari bulabileceginiz bir sehir.Ustelik fiyatlar da cok uygun.
Kendi yerli markalarinnin en ust segmenteki urunlerini Gangam'da bulabilirsiniz.
Adidas ve Nike gibi markalarin da buyuk cok katli magazalari yine burada.
Gangam caddesi aksamlari oldukca renkli ,yuksek binalarda bulunan ekranlardan yansiyan goruntuler,her magazadan gelen farkli muzik sesleri,renkli tabelalar ile hic uyumayan bir sehir hissi yasiyorsunuz.







Korelilerin en cok sevdigi konsept magaza anlayisinda zincirleri olan Line Friends Store isimli magaza ozellikle cocuklarin ayrilmak istemeyecegi turden.Her tarafi ayiciklarla kapli olan bu magaza da kirtasiye urunleri ,tekstil,oyuncak ,elektronik esyalari ayicikli olarak dizayn edilmis.
Icerisinde ayrica yine bu sevimli maskotlardan olusan kurabiyeleri ,pastalari tadabileceginiz bir kafesi bulunuyor.



Bir diger sevdigim alisveris caddesi ise yine modern olarak tanimlayacagim kafelerin bolca oldugu ve sirali sik yerli ve luks yabanci butiklerin yer aldigi  Apgujeong-rodeao caddesi.Burasi yine Gangam caddesinde cikan ara sokaklarda yer aliyor,nehir kiyisinca devam ediyor.
O kadar farkli urunler var ki tum magazalara girmek istiyorsunuz.


 Asya'da Subat ayinda Cin takvimine gore yeni yila girdikleri icin yeni yil suslemeleri vardi.





Sizlere nehrin guney bolumunde yer alan  Cheonggyecheon kanalindan da bahsetmem gerekiyor.Ancak burasi havalarin yumusadigi bahar aylarinda bir baska guzel oluyordur sanirim.Cunku kisin pek bir yesillik ve guzelim erik agaclarini goremedigimiz icin bu guzel serinleme alani bu mevsimde bir sey ifade etmiyor,
Bahar aylarinda gelecek olursaniz mutlaka ugramalisiniz.


Nehrin kuzeyine dogru gecersek yine ayni mantikta cok basarili ,genellikle expatlarin bulundugu Itaewon semtine ugramaniz gerekiyor.Burada yine harika magazalar, modern bir muzik kutuphane binasi,her turlu mutfagin tatlarini bulabileceginiz restoranlar ve  Seul'un en iyi pastanelerinden biri olan Passion 5'i bulabileceginiz bir bolge.





Myeong-dong isimli bolge ise bizim otelimizin bulundugu, oldukca merkezi turistik bir bolge.Aksamlari fazlaca kalabalik olan bu bolgede yine her turlu restoranlari ve magazalari ,ozellikle kozmetik ve cilt bakimi urunlerinin bulundugu magazalari bulabilirsiniz.
aksamlar tabelalardan ve renkli isiklardan basiniz donebiliyor.

Gece gec saatlere kadar yasayan Myeong-dong sokaklarinda kore mutfagina ait meshur sokak yemeklerinden de kurulan stantlarinda  tadabilirsiniz.



Biraz daha geleneksel urunlere ,galerilere bakmak isterseniz Insa-dong bolgesine gecmeniz gerekiyor.
Burada geleneksel kiyafetler,kaligrafik urunler  orjinal hediyelik esyalar bulabilirsiniz.100 den fazla sanat galerileri yer alan bu bolgede sanata doyabilirsiniz.
Bir de burada en sevdigim ,yaratici,orjinal urunleri bulabileceginiz uc katli acik bir alisveris merkezi olan Ssamziegil oldu.Baska hicbir yerde bulamayacagiz cok farkli hediyeli esyalari burada bulabilirsiniz.



  
Ssamziegil alisveris merkezi

Tum hediyelik esyalarinizi bu pasajdan bulabilirsiniz. 

Seul'de tarihi bolgelere gecmem gerekirse oncelikle Gyeongbok sarayini gormelisiniz derim.
Burasi cok ihtisamli sehrin en buyuk saraylarindan .Sali gunleri kapali oluyor,programinizi buna gore yapmanizi tavsiye ederim.)ayrica sarayin icerisinden de gecilen Ulusal Kore Muzesini de ziyaret edebilirsiniz.

Gyeongbok sarayi 14.yy da kurulmus olan ,besyuz yil hukum suren Juseon Hanliginin ilk saraylarindandir.Kapisindan girdiginiz anda buyuk ihtisami hissediyorsunuz.Iceride farkli kapilardan girip tekrar farkli bir avluya ulasiyorsunuz,Sarayin tum tavanlari ve catisi renkli suslemelerle kapli.bu gorsel solen bir de etrafta geleneksel kiyafetlerle dolasan yerli turistlerle birlesince masalsi bir goruntu cikiyor karsiniza.





Isterseniz siz de cevrede kurulmus olan bu tip geleneksel kiyafetleri kiralayan magazalardan kiyafetler alip bir kac saatligine de olsa burada bu farkli duyguyu deneyimleyebilirsiniz...

Gyeongbok sarayindan ciktiginiz kapidan devam ederseniz modern binalarin icerisinde yolunuzu surdurebilirsiniz.Biraz ilerledikten sonra karsiniza Kore Joseon Hanedanligi dorduncu krali olan Kral Sejong Buyuk'un heykeli cikiyor.




Seul'un kucuk sirin koyleri de cok guzel.Mutlaka ziyaret etmenizi onerebilecegim iki koyu var.

Tarihi ,geleneksel Hanok evlerini gormek isterseniz Bukchon Koyunu ziyaret edebilir,simdi cay salonlari da olan geleneksel evlerde cay icebilirsiniz,
Burada sanat ve tasarim butiklere ,galerilere rastlamaniz mumkun.




Bu geleneksel kafelerde ayakkabilarinizi disarida cikartiyorsunuz.Kore'de kesinlikle bu cok onemli!

Ihwa Mural  olarak gecen koy ise  isminden de anlasilacagi uzere graffitti nin guzel orneklerini sunuyor bize,  Tum evlerin duvarlarinin ,zeminlerinin cesitli sanatcilar tarafindan resimlerle suslenmis olmasi gezinirken cok farkli bir etki yatariyor.Daha onceki yillarda cok daha fazla olan bu suslemeler ne yazik ki yerel halk tarafindan bu zamanlarda cok hos karsilanmiyormus ve daha once olan bir kac susleme kaldirilmis.(Koyde mevcut yasayan halk turist yogunlugundan cok memnun kalmamis ne yazik ki) Ayni zamanda  daha once var olan tasarim butikler ve kafeler dikkatimi cekiyor.Ne yazik ki onlar da kapanmis,umarim kis sezonu oldugu icin kapalidir,belki bahara tekrar canlanir.
Ama kesinlikle ziyaret edilmesi gereken guzel ,farkli bir bolge.











Kore'de makinalarla oynanan jetonlu oyuncaklar tam anlamiyla tiryakilik duzeyinde .Oyle ki bu mekanlar market gibi her mahallede en az 2 tane bulunmakta.


Her mahallede gorecegini Claw Machine oyun merkezleri.

Seul enerjisi ve farkliliklariyla mutlaka gorulmesi gerekli bir sehir.Tam anlamiyla dort mevsimi yasayabileceginiz bir sehir olan Seul'e bahar aylarinda gitmenizi tavsiye ederim.Kisin oldukca soguk geciyor ve parklardan cok fazla faydalanamiyorsunuz.

Seul'de en sevdiklerim,

  • Kirtasiye urunlerini sizde benim gibi seviyorsaniz burasi bir cennet.Her turlu orjinal urunler cok uygun fiyatlara bulabilirsiniz..Ozellikle ArtBOX ve Daiso isimli magazalar benim en sevdiklerim oldu.Avrupa'da da ornekleri olan bu magazalarda kaliteli urunleri cok uygun fiyatlara bulabilirsiniz.
  • Seul giyim kusam konsunda da oldukca gelismis ,kendilerine has cok hos bir tarzlari var.Avrupa da bulunuan mevcut markalarin disinda  farkli olarak benim cok sevdigim ise minimal tarzda butik magazalardan ISNANA oldu.
  • Restoran olarak ise , leziz ve kokmayan barbeku ziyafeti cekebileceginiz sik bir mekan olan Mapple Trees Restaurant ve harika sushileri yedigimiz Lotte Towers en ust katta bulunan mekan oldu.
Mapple Trees Restaurant


Lotte Mall en ust katta bulunan harika sushileri olan restaurant.
  • Tatli konusu ise Seul 'de her yerde tum pastanelerde oldukca basarili ama yine de en sevdigim tatlar  Passion 5 'da oldu.Ikinci olarak da Billy Angel Cake Company 'i sayabilirim.
  • Konsept cafelerde oldukca dikkat cekici."Hi Hey Hello " isimli cafe de sevdiklerim arasinda.

  • Itaewon'da bulunan Music Library kesinlikle bir harika.
  • Natural malzemelerle cilt bakim urunleri bulabileceginiz The Face Shope cok guzel.
  • Genel olarak tertemiz sokaklar ve her gittiginiz mekandaki tertemiz wc'ler sizleri hayran birakacak.
  • Korelilerin samimi ve kibar yaklasimlari da bir o kadar guzellestiriyor bu sehri.


Buraya geldiginizde cok farkli urunler bulabilirsiniz geri donerken goturmek icin .
Ginseng kirmizi cay ,ginseng karamelli sekerlemeler,Korelilerin atistirmaliklari (her marketten bulabilirsiniz.)Kozmetik urunler,ozellikle maskeler!

Korelilerin geleneksel kiyafetleri ilginizi cekerse bunlardan da alabilirsiniz.

Bir gun yolunuz Seul'e duserse, gezdiginizde cok daha fazlasini bulacaksiniz bu sehirde!

Ozetlenmeyen bir sehri ozetlemeye calistim.Umarim sizlere rehberlik edebilecek bir yazi olmustur.

Sevgilerimle.


Hiç yorum yok